Besplatna dostava!
Prijavi se
Rakija
Rakija
Rakija
Rakija

Rakija

  • Rakija je oduvek u našem narodu važila za lek, a mi kao narod smo se dičili svojom veštinom da „pečemo” savršenu domaću šljivovicu, ali i lozovaču, jabukovaču, dudovaču, dunjevaču, kruškovaču i rakiju od svakog drugog voća ili meda, a nekada i od kukuruznog brašna, tikve, žita, krompira ili hleba. Dakle, što u usta to u rakiju!

    Sada imate priliku da u novoj knjizi RAKIJA saznate sve o istoriji, proizvodnji i tehnologiji, vrstama rakije, destilerijama i festivalima kao i kako da konzumirate i prepoznate dobru rakiju – tradicionalno piće u Srba. Autori ove knjige (Zoran Radoman, Vladimir Dulović i Ilija Malović) upustili su se u višegodišnje istraživanje istorije, tradicije i kulture proizvodnje rakije i uživanja u njoj. Knjiga je napisana na zanimljiv i pristupačan način i obogaćena je sa više od 400 sjajnih fotografija koje je većim delom uslikao fotograf Dragan Bosnić. Saznajte sve o RAKIJI na jednom mestu!

    Da li znate da je...
    • 1921. godine u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca u Upravi za zaštitu industrijske svojine kazan za pečenje rakije upisan kao patent pod rednim brojem jedan (osmislio 1909. godine Jovanović Milan, kazandžija iz Novog Sada);
    • Srbija krajem XIX veka bila najveći svetski proizvođač šljiva i šljivovice;
    • prosečan gubitak u zapremini tečnosti kod šljivovice 4 % godišnje (takozvani anđeoski deo – nuspojava starenja u drvenom sudu);
    • za aromu i ukus rakije zaslužno i drvo od koga je sud za čuvanje napravljen kao i vreme koje rakija provede u istom;
    • mlada jabukovača često osnova za specijalne rakije – travarice;
    • komovica (rakija od grožđa) naša najstarija rakija;
    • za litar malinovače jačine 40% alkohola potrebno 1,2 kilograma smrznute maline (savremeni tehnološki postupak) ili 16 kg sveže maline (klasičan postupak fermentacije i destilacije);
    • izraz „medeni mesec” (vreme ispunjeno ljubavlju, zdravljem i bezbrižnošću) povezan sa medovinom ili vinom od meda (tokom prvog meseca braka mladenci bi, po običaju, ispijali velike količine medovine za koju se verovalo da ima afrodizijačka svojstva);
    • biljka žuta lincura zbog nekontrolisanog branja dobila status ugrožene vrste i zakonom je zaštićena:
    • čokanj (fraklić, fićok) danas simbol za domaću rakiju, nekada služio isključivo za ispijanje meke rakije koja nije imala naročito lep miris.

    Značajno mesto u našoj tradiciji ima rakija – ponos svakog domaćina iz Srbije, a ovo je knjiga koja zaslužuje počasno mesto u biblioteci svake porodice.

    RAKIJU NE MORATE DA PIJETE, ALI MORATE DA JE IMATE!

    Pogledajte brošuru: ovde

    Autor: Zoran Radoman, Vladimir Dulović i Ilija Malović
    Godina izdanja: 2022 (drugo izdanje).
    Broj strana: 384
    Dimenzije: 21 x 28 cm

    Kupovina na rate: Pogledajte uputstvo za kupovinu na rate.
  • Prilog Cena Opis

Cena: 8.990,00 RSD

6.293,00 RSD
DODAJ U LISTU ŽELJA

Cena: 8.990,00 RSD

6.293,00 RSD
DODAJ U LISTU ŽELJA

Slični proizvodi


Mikelanđelo
Mikelanđelo
Nema na stanju
Mikelanđelo
Mikelanđelo
Cena:
19.990,00

RSD

VASIONA - velika ilustrovana enciklopedija
VASIONA - velika ilustrovana enciklopedija
Nema na stanju
VASIONA - velika ilustrovana enciklopedija
VASIONA - velika ilustrovana enciklopedija
Cena:
12.990,00

RSD

Srpske slave - čuvari ognjišta
Srpske slave - čuvari ognjišta
Nema na stanju
Srpske slave - čuvari ognjišta
Srpske slave - čuvari ognjišta
Cena:
6.990,00

RSD

UMETNOST - velika ilustrovana enciklopedija
UMETNOST - velika ilustrovana enciklopedija
Nema na stanju
UMETNOST - velika ilustrovana enciklopedija
UMETNOST - velika ilustrovana enciklopedija
Cena:
12.990,00

RSD

Loading